Mäntän kuvataideviikot

Olin Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyn kuraattorina 2008. Työ oli mieluinen ja valtaisa. Suhtauduin asiaan erityisellä kunniahimolla. Halusin nostaa Mäntän kuvataideviikot siihen kansalliseen merkitykseen, johon sillä on mahdollisuudet. Pyrin taiteilijavalinnoissa alueelliseen ja sukupolvien kattavuuteen. Pyrin tuomaan nuoret ja kokeneet taiteilijat toistensa vaikutuspiiriin. Taiteen eri menetelmät tuli saada myöskin taiteen sisältöjä painottaen  ja tasaveroisesti esiin. Halusin kokeilla myös dramaturgian teorioita suuren näyttelyn rakenteeseen.

Näyttelyn ajoitus 2008, oli oman elämäni suhteen ihanteellinen. Moni ajatus oli kypsynyt sellaiseen pisteeseen, että niitä oli hyvä soveltaa käytäntöön. Oikea ajoitus on elämässä eräs tärkeimmistä asioista. Läheskään aina se ei onnistu. Mäntän näyttelyn kokoaminen oli ehkäpä elämäni hienoimpia kokemuksia.

Diankuvauskoe

Mäntän kuvataideviikkojen 2008 kutsukortti. Kuva on peräisin Juhani Takalo Eskolan Pekilon vintille tekemästä upeasta teoksesta. ©Juhani Takalo Eskola

veli granö Gråhn Krister ,Vesterinen

Kuvataideviikkojen 2008 kuraattori. Heikki Vesterinen otti kuvan Krister Gråhnin teoksen edessä. Portti oli paitsi valtava, myös herkän pohdiskeleva taideteos. ©Heikki Vesterinen

Näyttelyyn liittyen pari artikkelia.

http://www.tampereen-taiteilijaseura.fi/verkkolehti2008a/mantta08.html

http://www.taidelehti.fi/arkisto/taide_3-08/artikkelit_3-08/keskustelu_veli_granon_kanssa

http://www.mantankuvataideviikot.fi/index.php?k=35

katalogi

Törmäsin netissä sattumalta Lapin yliopiston väitöskirjaan. Sen oli tehnyt eräs Mäntän kuvataideviikkojen 2008 taiteilija, Kalle Lampela. Työ pohjautuu Mäntän kuvataideviikkoille kutsumilleni taiteilijoille lähettämiini kysymyksiin.

Olikin todella sääli, ettei luetteloon mahtunut enempää taiteilijoiden harkittuja ja merkittäviä vastauksia. Ajattelin silloin, että Mäntän näyttelyn pitää olla aikalaiskuva taiteestamme ja siinä tarkoituksessa siihen olisi saatava myös taidemaailman henkinen ja aatteellinen ilmasto näkyviin. Ehkä se osin onnistuikin, mutta Kalle Lampela vie väitöksessään asian loppuun asti. Poikkeuksellisen perusteellinen ja pätevä taidekentän tutkimus. Työssä on monia ansioita. Se sanoo myös sanasen taiteellisen tutkimuksen asemasta tieteemme kentällä.  Tämä kannattaa taiteen tutkimuksen tilanteesta kiinnostuneen lukaista. Kaikin tavoin tärkeä työ, jota taiteen päättäjienkin soisi tutkivan. Lampelan  väitös tulee taatusti olemaan tulevankin tutkimuksen lähde. Vuosien päästä on jonkun tulevan tutkijan kiinnostavaa ja helppoa palata samoihin teemoihin. Näin jos jotain tekee kunnolla, helpottaa samalla myös tulevaisuuden tekoja syntymään.

http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/84913/Lampela_Doria_ActaE_99_web.pdf?sequence=1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x