Kirlian tyopaja/Kirlian Workshops

 

 

Muistojan aurat, kirliantyöpaja.  More kirlian photos and information also in english is coming soon…

Olen järjestänyt kirlianvalokuvausta käyttäviä työpajoja vuodesta 2003. Paikallisia ihmisiä on pyydetty tuomaan museoon tai galleriaan itselleen erityisen merkittävän pienen esineen. Museossa heidän käyttöönsä on annettu työpöytä ja iso paperiarkkia ja pyydetty kirjoittamaan paperiin omin sanoin esineen historiasta ja sen merkityksestä itselleen. Tarinat ovat olleet usein hyvin liikuttavia ja kiinnostavia. Useimmat tarinoista ovat hyvin henkilökohtaisia jakäsitelleet joskus kipeitäkin muistoja. Tuntuu siltä, että kertomisen tarve on ollut suuri. Tarinat on saanut kirjoittaa ilman allekirjoitusta, anonyymisti.

Samalla, kun henkilö on työstänyt tekstiään, olen lainannut heidän tuomansa esineen ja vetäytynyt kirliankuvaushuoneeseen. Kuvattuani esineen, olen tulostanut kuvasta suuren ja laadukkana vedoksen. Olen ripustanut esineen, kuvan ja tekstin yhdessä galleriatilan seinälle. Olen hieman vaihdellut installointitapaa. Joskus olen käyttänyt useita valokuvia, joskus vain yhtä.

Esineiden omistajat ovat olleet usein hyvin kiinnostuneita ottamistani kirliankuvista. Jotkut ovat nähneet niissä merkillisiä asioita, ehkä kuolleiden omaistensa hahmoja tai muita viestejä näkymättömästä maailmasta. Kuvat tarjoavat myös virikkeitä näyttelyn katsojan mielikuvitukselle. Niiden ihmeelliset maailmat tekevät kerrotuista tarinoista ehkä entistäkin maagisempia ja merkityksellisempiä. Pienet, arkiset asiat ja kokemukset saavat niiden avustamana joskus jopa myyttisen tulkinnan.

Näyttelyn päätyttyä esineen omistajat ovat hakeneet rakkaan esineensä ja muut materiaalit itselleen. He ovat saaneet myös singneeratun valokuvan mukaansa. Minulle on jäänyt työpajoista vain kiva muisto ja tietystysti dokumentaatio näyttelystä.

 

 

Olen käyttänyt kirliankameraa teoksissani vuodesta 2003. Olen tehnyt kameran kanssa myös useita yleisötyöpajoja. Viimeisimmän Malmön taidemuseossa 2012.

 

Malmö workshop

Kirlian workshop at Malmö Art museum, 2012

Kirlian workshop at Turku Art museum, 2011

Kirlian workshop at Turku Art museum, 2011

 

Kunsthalle Lophem, Transit to the Invisible, Kirlian worksop, 2004

Kunsthalle Lophem, Transit to the Invisible, Kirlian worksop, 2004

Tein Kuopiolaisesta kirliantuntijastaVeli-Pekka Kuhmosesta pienen videon.

Veli-Pekka Kuhmonen on perehtynyt killianvalokuvaukseen syvällisemmin kuin kukaan muu maassamme. Hän on tutkinut menetelmää 70-luvulta lähtien. Vuosikymmenten työ on tuottanut merkillisiä havaintoja. Järjestelmällinen tutkimus ei ole silti pystynyt tuottamaan lopullista tietoa kirliankuvauksen mahdollisuuksista. Raottavatko Kuhmosen tutkimukset silti näkymiä tuntemamme todellisuuden tuolle puolen? Teos liittyy installatioteokseen ”Labora” 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x