ITE-art

VeijoRönkkönen2mb

Veijo Rönkkönen Joogatarhassaan 1986. ©Veli Granö, Onnela 1986

Visit also on my page: Onnela photographs:

https://veligrano.com/esineiden-valtakunta-1997/onnela/

 

ITE-taide on lyhennys sanoista Itse Tehty Elämä. Nimi perustuu havaintoihini ja ajatuksiini taiteen mahdollisuuksista toimia ihmisen identiteetin ja koko elämän rakennusvälineenä. Olen tutkinut ja dokumentoinut suomalaista nykykansantaidetta kahdeksankymmenluvun alusta. Tuo taide ei ollut vielä silloin suosittua eikä kovin tunnettua. Moni taiteilija oli kyläyhteisön ja jopa lähipiirin torjuma. Omaehtoista taidetta pidettiin hävettävänä ja sitä tuhottiin surutta, jos tekijällä ei ollut voimia taiteensa ylläpitoon tai suojeluun. Valokuvanäyttelyni Onnela 1986 ja omakustanteinen kirja Onnela 1989 toivat ilmiön laajempaan tietoisuuteen. Parasta oli huomata miten työni toi taiteen tekijöille itsetuntoa ja muutti heidän asemaansa yhteisössään.

Onnelakirja tehtiin käsin. Leikkaa ja liimaa taitto ilman tietokonetta oli työlästä puuhaa. Palkilla otettu omakuva vuodelta 1987.

 

Veli Granö is working for his series Onnela, Paimio 1987 Photo: Sakari Sunila

Kuvaan Calumet -4×5″ palkilla Onnela -sarjan kuvaa Paimiossa 1987. Kunnollisen värikuvan aikaansaaminen vaati suuren negatiivikoon käyttämistä ja oli teknisesti melkoisen vaativaa. Photo: Sakari Sunila.

Käytin silloin, juuri valmistuneena valokuvaajana, kaikki ansioni ilmiön tallentamiseen. Luokkatoverit ostivat asuntoja ja autoja, minä kuvasin takapihoja ja maksoin kirjan painokuluja, jotka olivatkin asuntolainan kokoluokkaa. Nykyään ITE-taiteen parissa puuhaa suuri joukko asiaan perehtyneitä ammattilaisia. Olen kuitenkin itseoikeutetusti ilmiön alkuperäinen esiintuoja ja ”isä”.

http://www.rawvision.com/articles/joys-and-tribulations-immortalised-concrete

http://fi.wikipedia.org/wiki/ITE-taide

http://www.patsaspuisto.net

http://itenet.fi

Pari ITE -taiteilijoista kertovaa lyhytelokuvaani:

 

 

https://s.insta360.com/p/24f312e0c31b8257ee9514fe1aca814e?e=true&locale=en-us

 

https://s.insta360.com/p/d1e210478c87bb5e5eddef1545292ce1?e=true&locale=en-us

 

360 asteen video Väinö Ylénin mobilesta. Käytä hiirtä ja pyöritä kuvaa!


<p><a href=”https://vimeo.com/380460762″>Yl&eacute;n Koulutie falt 200mbsec</a> from <a href=”https://vimeo.com/user82838909″>Filemo Films</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bbbb