Lego Funfair, 2002


Visit also his fantastic home pages: http://l-rides.com
Only in Finnish sorry…
Rohto, taidetta ja terapiaa nuorille miehille -näyttely oli sosiaalinen puheenvuoro hankaliksi koetuille nuorille pojille
Näyttelyn ideoija ja kuraattori oli Markus Renvall
Omasta työstäni Rohto –näyttelyssä Helsingin kaupungin taidemuseossa Tennispalatsissa kirjoitin seuraavaa:
Markku Jääskeläisen, Legotivoli
Jääskeläinen kertoo teoksessa syvällisestä paneutumisestaan legorakenteluun. Vuosien työn tuloksena on syntynyt yli kaksisataa yhä monimuotoisempaa ja vaativampaan tekniseen ratkaisuun perustuvaa miniatyyristä tivolilaitetta.
Jääskeläisen kertoma esimerkki koskettelee mielestäni monin tavoin nuoria miehiä. Rakentelu on poikamaista toimintaa ja uskon, että se on miehen kehitykselle jopa tärkeää. Pienoismallien rakentelu on eräänlaista maailman luomista, sen hallitsemista ja omien tuhoavien impulssien nautinnollista hallintaa.
Maaseudulla todellisen maailman muunteluun ja hallintaan oli nuorelle miehelle monia mahdollisuuksia, mutta kerrostalolähiössä se voi olla lähes haitalliseksi ja häiritseväksi katsottua toimintaa.
Jääskeläinenkin kertoo kokeilleensa oikean auton rakentelua ja muuttelua, mutta se oli lopulta mahdon harrastus pienessä kaupunkiasunnossa. Äitikin koki keittössä toimeenpannun vaihteistoremontin häiritsevänä.
Koti on yleensä perheen naisten valtakuntaa ja vaikka rauhantahtoinen mies osallistuukin sisustusratkaisuihin, olisi miehen sisustama koti aivan toisenlainen: sieltä ei puuttuisi työkaluja ja verstasnurkkaa. Miksei nuorille- tai aikuisille miehille ole kaupungeissa rakentelukerhoja? Jos kaljakapakan vieressä olisi aina avoin käsityöverstas, kuinka moni kodista tuulettumaan suunnistava mies valitsisikaan rakentelun?
Lapsuuttaan viettävän miehen rakenteluhulluus vielä sallitaan, eikä sitä pidetä vielä naurettavana, kunhan se rajoittuu oman huoneen oven sisäpuolelle -mutta tuetaanko sitä? Eikö tietokoneilla puuhailu ja pelaaminen ole nykypojan perheen parhaiten tukema harrastus. Tietokonetaitojen uskotaan tarjoavan eväitä ja sopeutumista tulevaisuuteen ja työelämän näyttöpääteorjuuteen. Ehkä tietokonepelien ideana onkin opettaa poikaa kätkemään energiansa. Pihaleikkien aiheuttama häiritsevä melu on ainakin kaupungeista hiljennyt.
Tietokonepelin virtuaalisesti räjähtävä bittimaailma rakentuu ennalleen näppäintä painamalla. Tietokone antaa tuhon ja rakentamisen suhteesta aivan erilaista opetusta, kuin kuukausien aherruksen tuloksena syntyneen legomallin hajoaminen.
Markku Jääskeläisen legomallit sopivat taitavasti pakattuina omaan huoneeseen, jonka tila on osoittautunut kuitenkin täyttymisen merkkejä, mutta onhan rakentelukin jo jatkunut yli kaksikymmentä vuotta. ©Veli Granö 2002
x