Edelliset, päättyneet /Just closed

 

MANIFESTI

 

Kirlianvalokuvia ja installaatioita

Kirlian Photographs and Installations

30.1.–23.2.2020

HIPPOLYTE

http://www.hippolyte.fi

 

 

Variation of Sephiroth tree/ Muunnelma maailmanpuusta, kirlian photographs, 2020.
Säiliöt/Pods, glass, skin, tree, installation, 2020. 

© Veli Granö, 2020
(installation photos by Milla Talassalo ©)

 

 

 

Parantaja/Healer

Äänet/ Voices

 

20.9.2019–19.1.2020

Tikanojan taidemuseo, Vaasa

 

Healer/Parantaja. Veli Granö, Tikanojan taidemuseo. Foto: ©Marcus Lerviks

 

Äänet/Voices. Veli Granö, Tikanojan taidemuseo. Foto: ©Marcus Lerviks

 

Yön timantit/Diamonds of the Night

Yksityisnäyttely/ Solo show, 7.9.-30.9.2019

Porvoon taidehalli, Läntinen Aleksanterinkatu, 06100 Porvoo

 

 

 

”Jokaisella olennolla ja objektilla on kaksi puolta: yleinen ja kaikkien ihmisten
näkemä hahmo, mutta niillä on myös toinen aavemainen ja salattu muoto, jonka
vain harvat näkevät.” Giorgio di Chirico

Olen palannut viimeisimmissä veistoksissa ja installaatioissa lasia ja valoa
hyödyntävään kineettiseen teostyyppiin, jonka parissa työskentelin 1990 –luvun
alussa.

Näyttelyn pääteos The Pool yhdistää  yli sata vuotta vanhan
lehtivalokuvan videoon, kun puupaneliin kiinnitetyt lasisauvat siirtävät videon valon
uudessa muodossa ja merkityksessä osaksi valokuvaa.

Teos on tehty yhteistyössä pool -mestaripelaaja ja tietoisuuden tutkija, Pessi Lyyran kanssa.

Yön timantit/Diamonds of the Night –teos
viittaa Jan Nemecin saman niminen elokuvaan vuodelta 1964.

Pikkugalleria Fikkaan ripustamani ISÄ, isä on muistoteos rakkaalle isälleni.

 

 

Koetalo, osa 1/

 Experimental house, part 1

7-kanavainen videoinstallaatio

Helsingin kaupunginmuseo

Aleksanterinkatu 16, Helsinki • 24.5.–29.9.2019

 

 ”Experimental house” part 1

7- channel video installation

 

”Koetalo” osa 1

Suomeen rakennettiin 1990-luvulla muutamia utopistisia koetaloja, joissa tutkittiin häiriötöntä asumista. Veli Granön installaatioteos Koetalo kertoo koesarjan viimeisestä, vuonna 1997 Helsinkiin valmistuneesta talosta. Sen äänieristys oli täydellinen. Asukkaat oli eristetty tehokkaasti toisistaan, kuin jokainen asunto olisi ollut oma itsenäinen maailmansa. Maailma oli myös talon ulkopuolella vakaa ja häiriötön. Historia oli ikään kuin katoamassa kuuloetäisyyden ulkopuolelle.
Koetalon perinteisissä euroviisuvalvojaisissa koettiin yllätys vuonna 2006. Euroopan kylmimmiltä takamailta esiin kaivautunut hirviölauma nousi Ateenassa, demokratian syntysijoilla, lavalle ja valloitti hetkeksi Euroopan kulttuurisen ilmapiirin. Lordi voitti Eurovision laulukilpailun kaikkien aikojen korkeimmalla pistesaaliilla. Koetalon täydellinen äänieristys ei kyennyt enää kätkemään sitä tosiseikkaa, että historia oli palannut Eurooppaan. Koetalo-teossarjan toinen osa valmistuu 2020.

 

”Experimental house” part 1

A few utopian test buildings were constructed in Finland in the 1990s to study living conditions free of disruption.​ This installation tells about the last of these houses. Completed in 1997, its soundproofing was perfect. The occupants were effectively isolated from each other, as if each flat constituted an independent world of its own. The world outside, too, was stable and free of disturbances. History itself seemed to almost disappear beyond the sense of hearing.

During the traditional Eurovision Song Contest viewing at the test house in 2006, something unexpected happened: a band of monsters from the coldest regions of Europe got on stage in Athens, the birthplace of democracy, and for a moment captured the cultural attention of Europe. Lordi won the contest with the highest score ever recorded. The perfect soundproofing of the test house was no longer able to hide the fact that history had returned to Europe. The second part of his art series Experimental House will be completed in 2020.